Belgische familiebedrijven in cijfers

77%
van alle ondernemingen met personeel
55%
van alle ondernemingen met min. 200 werknemers
45%
van de totale werkgelegenheid
33%
van het bbp
25%
verwacht een overdracht van eigendom binnen de 5 jaar

Hoe omschrijven we een familiebedrijf?

European Family Businesses-GEEF
omschrijft een familiebedrijf als volgt :

Ongeacht de omvang, wordt de onderneming waarvan de meerderheid van het stemrecht op de algemene vergadering in handen is van de oprichter of de eigenaar van de onderneming en zijn familie, als een familiebedrijf beschouwd.

Als het familiebedrijf beursgenoteerd is, volstaat het dat de familie 25 procent van de stemkracht bezit. Minstens één vertegenwoordiger van de familie is actief in het management of het bestuur van het bedrijf.

Over FBN Belgium

“FBN is a unique trusted community for cross generational family businesses, offering a platform of great speakers, peer testimony and reflection on the sometimes delicate but often similar issues business families face.

It provides both committed family members and those active in the business from both the older and the next generation with a valuable peer network to share with.”


Philippe Haspeslagh,
Voorzitter FBN Belgium

Familiebedrijven: hoeksteen van onze economie

Familiebedrijven zijn van onschatbare waarde voor onze economie. Volgens prof. Miller en prof. Le Breton-Miller van HEC Montreal kenmerken 4 belangrijke troeven – de 4 C’s – het succes van familiebedrijven:

Continuity

Continuity

Continuity zorgt ervoor dat het familiebedrijf zijn missie op langere termijn realiseert. Het familiebedrijf investeert daarbij in kerncompetenties en langdurig leiderschap.

Community

Community

Community of loyaliteit is er zowel van de kant van het personeel als van het familiebedrijf. Het personeel gelooft rotsvast in de missie van het familiebedrijf dat op zijn beurt de inspanningen van zijn medewerkers beloont en hen carrièremogelijkheden aanbiedt.

Connection

Connexion

Connection betekent dat het familiebedrijf ook loyaal is tegenover klanten en leveranciers, en sterke banden met hen smeedt.

Command

Command

Command houdt in dat familiebedrijven door korte beslissingslijnen snel op de bal spelen, wat cruciaal kan zijn bij bvb. innovaties.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending
© Copyright 2022 FBN Belgium. Created and developed by Blue e-Motion | Smart Digital Agency
Gebruiksvoorwaarden | Cookie policy

Inloggen op de ledenzone

or    

Wachtwoord vergeten?

Create Account